Súd preložil verejné zasadnutie vo veci Bakiho S. na 30. mája

30.04.2013 Prešov

Prešov 30. apríla (TASR) – Senát Okresného súdu (OS) v Prešove vytýčil nový termín verejného zasadnutia vo veci obnovy procesu s Bakim S., ktorý sa mal spolu s ďalšími osobami na Slovensku dopustiť rozsiahlej drogovej činnosti. Hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák dnes informoval, že o veci by mal senát rozhodnúť 30. mája tohto roka. Hovorca konštatoval, že súd mal pôvodne o obnove procesu rozhodovať 2. mája, vyskytli sa však skutočnosti, pre ktoré bolo nutné termín zmeniť.
„V danej veci bolo potrebné preložiť písomnosti z albánskeho jazyka do slovenčiny. Pre technické problémy pri doručovaní týchto písomností zo strany Slovenskej pošty bolo potrebné prekladateľke opätovne doručiť dané dokumenty,“ vysvetlil Drimák. Dodal, že momentálne už prekladateľka s textami pracuje. Verejné zasadnutie na OS v Prešove by sa malo uskutočniť 30. mája o 10. hodine.
Baki S. sa mal na území Slovenska spolu s ďalšími osobami dopustiť rozsiahlej drogovej trestnej činnosti. Keďže obžalovaný sa v čase hlavného pojednávania zdržiaval na neznámom mieste, pojednávanie voči nemu bolo vedené ako proti ujdenému.
V júni 2011 ho senát OS v Prešove uznal za vinného a uložil mu trest 22 rokov odňatia slobody. Verdikt v septembri 2011 potvrdil aj odvolací Krajský súd (KS) v Prešove. Odvolací súd potvrdil aj 15-ročné tresty pre spoluobžalovaných Juraja J. a Jána C.
Baki S. spolu s ďalšími dvomi komplicmi mal v rokoch 2007 až 2008 zabezpečovať dovoz a distribúciu heroínu z Turecka. Minimálne šesťkrát mala na Slovensko prísť zásielka drog ukrytých v obuvi, časť z nej mala zostať na slovenskom území a zvyšok bol údajne prevážaný do zahraničia.
Bakiho S. vypátral Interpol a v októbri minulého roka ho na území Kosova zatkli jednotky OSN. Rozhodnutie o jeho vydaní na Slovensko potvrdil 20. decembra 2012 Najvyšší súd Kosova a následne ho 28. decembra previezli vládnym špeciálom na Slovensko. Zadržaný následne požiadal o opätovné prejednanie jeho trestnej veci.
 

Vyberte región

mark